Over ons

Voorwoord

Mijn naam is Reitze Winklaar. Ik ben geboren op een klein eiland, onderdeel van de Caribische eilanden, genaamd Curaçao. Daar schijnt de zon altijd en was buiten spelen nooit een probleem.

Van kleins af aan vond ik sporten leuk en wilde ik net als vele kinderen rennen, springen, zwemmen, etc. Omdat ik voetbal vaak op tv zag, was ik gek op deze sport en is mijn belangstelling hiervoor gegroeid. Niet ver van waar ik woonde was er een voetbalveldje. Ik probeerde de prof voetballers na te doen. Maar voetbal was niet de enige sport. Als klein ventje was ik in voor veel sporten: honkbal, volleybal, basketbal en ook zwemwedstrijden ging ik niet uit de weg. En alsof dat niet genoeg was danste ik soms hele avonden, vooral als we naar oma gingen. Maar ook denksport vond ik leuk en op zijn tijd ging ik dammen met mijn broer.

Toen ik op mijn veertiende jaar naar Nederland kwam zag ik zoveel voetbalvelden dat ik gelijk ging voetballen. Tijdens mijn schoolperiode in Nederland ging ik ook volleyballen en meedoen aan atletiek Door mijn belangstelling voor allerlei soorten sport heb ik gekozen voor de opleiding sport en bewegen. Hoewel ik deze goed heb afgerond, was mijn behoefte nog niet bevredigd. Ik wilde meer uitdaging en discipline in mijn leven, daarom heb ik ervoor gekozen het leger in te gaan.

Tijdens mijn militaire dienst heb ik veel mee gemaakt o.a. een uitzending naar Afghanistan. Daar zag ik kinderen buiten spelen en op hun eigen manier sporten, zonder materialen of iets. Toen ik uit dienst ging heb ik besloten om te werken met kinderen. Ik ben begonnen met zwemlessen en voetbal geven aan kinderen in achterstandswijken.

Op de voetbaltrainingen zag ik dat kinderen ook andere talenten hadden, niet alleen voor voetbal. Maar er was geen goede begeleiding om ze te helpen een andere sport te beoefenen. In mijn ogen hechten clubs meer waarde aan het vasthouden van leden, dan aan datgene wat belangrijk en het beste is voor een kind. Hier ontstond mijn idee om een voetbalclub op te richtten met mijn vrienden waar de belangen van kinderen voorop kwamen. Nu, vier jaar later, is de club groter geworden en kan ik met trots melden dat er meer dan 38 nationaliteiten onder de leden zijn. Dat er kinderen met een verstandelijke beperking meedoen en dat we een meiden team hebben.

Door het grote succes van de voetbalclub, waarbij we waarde hechten aan wat het kind belangrijk vindt, is er een nieuw idee ontstaan. Sport en Wijzer gaat per individu uitzoeken welke sport het best bij een kind past, wat hij leuk vindt, waar zij zich goed bij voelt en die het kind lichamelijk ook goed kan uitvoeren, waardoor hij/ zij het beste uit zichzelf kan halen. We gaan het met sport en wijzer dus andersom doen: we kijken niet naar het aanbod, we kijken naar het belang van het kind.

Met de start van sport en wijzer gaan we het een keer andersom doen.  We kijken niet naar clubs, stichtingen of instanties die zich bezig houden om hun organisatie in stand te houden. Nu gaan we kijken naar het belang van het kind ‘wat kan een kind het beste en hoe kunnen we het beste uit het kind halen?’.

Een sport als voetbal is toegankelijk en vaak ook goedkoop en ‘iedereen doet het’.  Sport en Wijzer wil kinderen kennis laten maken met meerdere sporten. Is het kind een denker? Dan wordt het misschien schaken. Is het kind altijd de snelste bij voetbal? Wellicht doet hij het dan heel erg goed op de atletiekbaan. Of voetbal uiteraard, als het kind daarin uitblinkt. Sport en Wijzer laat kinderen proeven hoe leuk het is om te sporten, laat ze er ‘hun ding’ van maken en laat ze zo doorgroeien naar topsport.

Neem contact op

Neem geheel vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen!